Ciepła i pyszna pizza w szczecinie

Pizza niewątpliwie jest w dzisiejszych czasach najbardziej znanym na całym świecie daniem, które zależnie od regionu może występować w rozmaitych wariantach. Korzeni pizzy możemy wyszukać już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, gdzie płaskie owalne placki wyrabiane z mąki i wypiekane w piecach stanowiły powszechną potrawę społeczeństwa, jednak prawdziwą stolicą pizzy są z pewnością Włochy. Mówi się, że współczesna pizza pojawiła się pod koniec XIX wieku, kiedy to w Neapolu specjalnie dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej miejscowy piekarz przyrządził oryginalne danie – była to pizza w barwach flagi włoskiej: z pomidorami (czerwony), serem mozzarella (biały) i bazylią (zielony), do tej pory znana jako „margherita”. Można śmiało stwierdzić, iż pizza jest aktualnie daniem globalnym – możemy ją kupić prawie w każdym zakątku ziemi, a co ciekawe, zależnie od kraju, czy regionu, występuje ona w przeróżnych wariantach, jak np. grecka z fetą i zielonymi oliwkami, turecka z kebabem itd. Ogromnymi entuzjastami pizzy okazali się Amerykanie, którzy statystycznie konsumują jej najwięcej na świecie i którzy mają nawet jej święto. Ich pizza znacząco różni się od klasycznej włoskiej nie tylko składnikami, ale przede wszystkim grubością ciasta – pizza amerykańska charakteryzuje się grubym ciastem, natomiast włoska margherita jest na płaskim i chrupiącym placku. Niewątpliwą zaletą pizzy jest bez wątpienia to, że można ją swobodnie modyfikować i używać takich dodatków, na jakie tylko mamy chęć – możliwości są praktycznie nieograniczone. Ponadto, niezwykle szybko można przygotować pizzę w domu, zarówno w wersji wytwornej i bogatej, np. z krewetkami, łososiem, lub w wersji prostszej z keczupem, serem żółtym, bądź tym, co znajdziemy w lodówce. Lub iść do pizzerie szczecin.

Leave a Reply